Založenie a plánovanie nízko-údržbovej záhrady (angl. „low maintenance garden“) môže byť skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú mať krásny a zdravý záhradný priestor, avšak s minimálnym úsilím a nákladmi na údržbu.
Nízko-údržbová záhrada sa líši od tradičných záhrad tým, že obsahuje len tie rastliny, ktoré sú prispôsobené miestnym podmienkam a nespotrebujú veľa vody a hnojiva. Miesto záhradných plôch plných trávy sa často používajú kamene, dlažba alebo mulč, čím sa znižuje potreba kosenia a zavlažovania.
V nízko-údržbovej záhrade sa tiež využívajú rastliny s dlhšou vegetačnou dobou, takže sa nemusíte obávať, že by ste ich museli často vymieňať. Okrasné trvalky, kríky a stromy sú vynikajúcou voľbou pre takúto záhradu.
Plánovanie nízko-údržbovej záhrady začína analýzou vašich požiadaviek a potrieb. Je potrebné zvážiť veľkosť záhrady, miestne podmienky, ako napríklad úroveň svetla, vlhkosť a pôdu, a tiež vaše osobné preferencie.
Vytvorenie návrhu záhrady by malo byť konzultované s odborníkom, ktorý vám pomôže vybrať správne rastliny a dispozičné riešenia pre vašu záhradu a tiež navrhne efektívne zavlažovanie a odvodnenie.
Jednou z hlavných výhod nízko-údržbovej záhrady je, že vám umožní tráviť viac času v prírode a menej času vykonávaním prác a údržbou. Navyše, takáto záhrada môže byť ekologickejšia a hospodárnejšia pri nakladaní s vodou a energiami.